Приложение в телефона разпознава инсулта! Ето трите най-важни симптома! Високото кръвно

...
Приложение в телефона разпознава инсулта! Ето трите най-важни симптома! Високото кръвно
Коментари Харесай

Приложение в телефона разпознава инсулта! Ето трите най-важни симптома!

Приложение в телефона разпознава инсулта! Ето трите най-важни признака! Високото кръвно налягане, заседналият метод на живот, затлъстяването, пушенето, злоупотребата с алкохол и аритмията са главните рискови фактори, написа.

Помолете потърпевшия да се усмихне. Усмивката му симетрична ли е? Ако е отпуснат единият ъгъл на устата му, признакът “Лице ” е доказан! Този и още два въпроса, заложени от първия инфобот у нас, оказват помощ да разпознаем признаците на инсулт. Инициативата е на Асоциацията по инсулт и афазия и бе показана в петък. Целта на осведомителния бот е да даде информация какво съставлява инсултът, какви са признаците му и по какъв начин да бъде разпознат. Всяка година у нас има над 40 хиляди случая на инсулт.
48 309 българи са получили инсулт през 2023 година, от тях 4813 са умряли,
заяви заместител здравният министър доцент Михаил Околийски.

Инфоботът е наличен във вайбър изцяло гратис и всеки може да го откри при търсене на основна дума “инсулт ” в търсачката.

След като бъде отворен, в бота излизат няколко варианти: “Какво са инсултът и афазията? ”, “Симптоми на инсулт ”, “Рискови фактори и предварителна защита ”, “Тествай за инсулт ”, “Подкрепа след инсулт ” и “Измери своя риск ”. Внезапно замъгляване или загуба на зрението на едното или двете очи, спонтанна загуба наизуст, зашеметяване или ненадейно рухване, изненадващо остро главоболие са част от признаците, които са разказани от инфобота и би трябвало да привлекат вниманието. След това той дава опция да се ревизира дали човек получава инсулт.
С изображения инфоботът дава инструкции какво последователно би трябвало да се направи
“Помолете потърпевшия да повдигне напред по едно и също време двете си ръце. Ако едната очевидно изостава, отпада или не може да се повдигне, признакът “Ръце ” е доказан ”, гласи известието, което изпраща ботът. А най-после поучава да се ревизира говорът на потърпевшия.

“Помолете да повтори изречението “Тревата е зелена ”. Ако пациентът не повтори правилно или ненапълно изречението, признакът “Говор ” е доказан.

“Инсултът е тежък медицински проблем, който може да се случи във всеки миг на всеки човек и на всяка възраст. Ако 40-50 хиляди души годишно получават инсулт, за 10 години това са над 500 000 души.
Огромният проблем е, че ние не можем да възстановим функциите на мозъка,
когато те са нарушени ”, разяснява доктор Филип Алексиев – зам.-председател на Българското сдружение по инсулт. Според него е значимо да се разпознаят признаците на инсулта и пациентът бързо да получи съответна здравна помощ, тъй като четири-шест часа след мозъчния случай медицинските благоприятни условия за ефикасно лекуване понижават.

“Не може да се заменят функционалностите на мозъка, можем единствено да се опитаме да ги подобрим, да използван речева и двигателна рехабилитация, само че процесът е пожизнен ”, добави доктор Алексиев.

“Ние, лекарите, можем да понижим и понижаваме броя на жертвите на инсултите. С навременната информация от чатбота считам, че положителният резултат ще се усили ”, сподели ръководителят на Българското сдружение по инсулт и шеф на Клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ “Света Анна ” доцент Росен Калпачки.
Освен признаците на инсулт инфоботът казва и кои са рисковите фактори.
“Имало ли е случай на инсулт във вашето семейство? ” е един от въпросите, на който човек дава отговор, с цел да разбере дали има приемственост.

Същевременно ботът разказва и кои са главните фактори – високо кръвно налягане, затънал метод на живот, затлъстяване, пушене, алкохол, аритмия. А диабетът, високият холестерол и противозачатъчните хапчета са другите по-рядко срещани фактори.

“Темата за инсулта е извънредно наболяла и значима. За нас като общество с отрицателната демографска статистика всеки фактор, който въздейства отрицателно на работоспособността и продължителността на живота ни, би трябвало да бъде от първостепенно значение ”, съобщи доктор Георги Георгиев, зам.-председател на Асоциацията за инсулт и афазия по времена конференцията в петък.

Инфоботът дава и препоръки по какъв начин човек може да се защищити, като преди всичко е да се концентрира върху себе си.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР